Jeneratör bakımı, elektrik kesintilerine karşı güvenilir bir güç kaynağı olan jeneratörlerin sağlıklı bir şekilde çalışması için yapılan işlemlerdir. Jeneratörün kullanım sıklığına ve türüne göre bakım işlemleri, belli periyotlarda gerçekleştirilir. Jeneratör bakımı ile ilgili detaylar ve önemli ipuçları yazının devamında.
Jeneratör Periyodik Bakım Süresi Nedir?
Jeneratörler, fosil yakıtları kullanarak mekanik enerji oluşturan ve bu mekanik enerjiyi kullanarak elektrik üreten aletlerdir. Jeneratörler, klasik bir motor ve ekstra elektrik üretim düzeneği olan aletler olarak da tanımlanabilir. Bu aletlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekir.
Jeneratör bakımı ile ilgili yasal düzenlemeler vardır ve bu düzenlemelerde bakım süresi net olarak ifade edilmektedir. Jeneratör periyodik bakım yönetmeliği içerisinde maddelere göre periyodik bakım süresi 1 yıldır.
Her ne kadar bakım süresi yasal olarak 1 yıl şeklinde belirlenmişse de jeneratörün sağlıklı şekilde çalışması için bakım işlemlerinin daha sık yapılması tavsiye edilmektedir.
Jeneratör Bakımı Neden Önemlidir?
Jeneratör bakımının sağlamış olduğu önemli yararlar ve avantajlar vardır. Bunlar kısaca şu şekilde özetlenebilir:
- Jeneratörler fosil yakıtlarla çalışır ve bu yakıtlar yüksek ısı üretir. Düzenli bakım sayesinde parçaların yüksek ısıdan olumsuz etkilenmesi engellenir.
- Mekanik hareket üretmesi nedeniyle motor içerisindeki parçalar yüksek hızda hareket eder. Bakım sırasında yapılan yağ kontrolleri ile motor parçalarının aşınmasını engellenir.
- Jeneratörlerin kullanım ömrü artırılır.
- Jeneratörlerin verimliliği artırılır.
- Jeneratörlerin daha güvenli ve daha stabil çalışması sağlanır.
- Beklenmeyen arızaların ortaya çıkma olasılığı minimize edilir.
Jeneratör Bakımı Nasıl Yapılır?
Jeneratör bakımı, bu aletlerin çalışma yoğunluğuna göre günlük, aylık ve yıllık olarak yapılır. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
1 – Günlük Bakım
Günlük bakım kapsamında yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:
- Akü şarj kontrolü gerçekleştirilir.
- Motor soğutma suyu seviyesi kontrol edilir.
- Motor yağ seviyesine bakılır.
- Yağ sızıntısı olup olmadığı kontrol edilir.
- Yakıt kontrolü gerçekleştirilir.
Buradaki kontroller çok önemlidir ve günlük olarak yapılması gerekir. Örneğin; motor soğutma suyu seviyesinin kontrolü, motorun aşırı ısınmaması ve yanmaması için çok önemlidir. Yapılan kontrollerde sorun olduğu anlaşılırsa bunlar giderilmeden jeneratörler çalıştırılmaz.
2 – Aylık Bakım
Aylık bakım için jeneratör 15 dakika çalıştırılır ve bu süreçte gerekli kontroller yapılır. Aylık bakım kapsamında yapılması gereken kontroller şu şekildedir:
- Akü şarj durumu
- Filtreler
- Hortumlar ve hortum kelepçeleri
- Elektrik kabloları ve bağlantılar
- Genel çalışma durumu
- Titreşim seviyesi
- Kayışların esneklikleri ve deformeleri
- Devir durumu
- Yağ ve su seviyesi
- Yakıt deposu
Aylık bakım da genel itibariyle kontrollerde oluşur. Ancak jeneratörün durumuna göre bakım kapsamında depo temizliği yapılabilir. Ayrıca filtreler kötü durumdaysa filtre değişimi veya temizliği yapılmalıdır. Yağ, su ve yakıt kaçağının fark edilmesi durumunda ise bunlar mutlaka giderilir.
3 – Yıllık Bakım
Yıllık bakım; 150 saat çalışma veya 1 yılın sonunda yapılır. Hangisi önce dolarsa bakım işlemi o zaman gerçekleştirilir. Yıllık bakım, jeneratörlerin en önemli bakımıdır ve bu kapsamda yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Motor yağı değiştirilir.
- Yağ filtresi değiştirilir.
- Hava filtresi değişimi yapılır.
- Yakıt filtresi değiştirilir.
- V kayışlarının kontrolü yapılır ve gerekli görülmesi durumunda bunlar da değiştirilir.
- Jeneratörün genel temizliği yapılır.
- Kontrol paneli kontrolleri yapılır.
Jeneratör bakımı ile ilgili genel detaylar bu şekildedir. Bakım kapsamındaki işlemlere dair özet için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Bakım İşlemi | Açıklama |
Soğutma Sistemi Bakımı | Motor soğutma suyu seviyesi kontrol edilir. Çalışma şartlarına bağlı olarak motor suyuna antifriz eklenir. |
Yağ Seviyelerini Kontrol Etme | Motor yağ seviyesi kontrol edilir. |
Yakıt Sistemi Bakımı | Yakıt deposu ve filtresi kontrol edilir. Gerekli durumlarda yakıt deposu temizlenir, filtre ise değiştirilir. |
Hava Filtresi Temizliği | Hava filtresi temizlenir veya değiştirilir. |
Akü Kontrolü | Akü kutup başları ile akü şarj durumu kontrol edilir. |
Jeneratörün Genel Temizliği | Jeneratörün genel temizliği yapılır ve jeneratör üzerinde biriken toz ve tortuların arızaya neden olması engellenir. |
Bakım Kayıtları Tutma | Bakımın ne zaman yapıldığı ve bakım kapsamında yapılanlar kaydedilir. |
Jeneratör Bakımı ile İlgili İpuçları
Jeneratör bakımının istenen sonuçları verebilmesi için bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Bu noktalara dair detaylar şu şekildedir:
- Bakımın mutlaka yetkili servis tarafından yapılması gerekir. Böylece profesyonel olmayan kullanıcıdan kaynaklanan hataları ve yanlış bakım işlemlerini engellemek mümkün olur.
- Jeneratör bakımı yapan firmalar arasından deneyimli ve güvenilir olanlar tercih edilmelidir.
- Bakım işlemleri her zaman kuru ve serin ortamlarda yapılmalıdır.
- Bakım öncesinde gereken güvenlik önlemleri alınmalıdır.
- Egzozdan gelen dumanın solunmamasına özen gösterilmelidir.
- Üretici firmanın talimatlarına göre bakım işlemi yapılmalıdır.
- Genel bakım düzenli olarak yapılmalı ve aksatılmamalıdır.
Bu sürece dair bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise jeneratör bakım fiyatları olup, fiyatların bakım kapsamında yapılacaklara göre değişeceği unutulmamalıdır. Ayrıca bakım için servis veya firma seçiminde fiyatlara değil, hizmet kalitesine ve güvenirliğe öncelik verilmelidir.
Doğan Jeneratör olarak bu alandaki deneyimimizi ve uzmanlığımızı kullanarak bakım konusundaki ihtiyaçlarınızı profesyonel olarak karşılıyoruz. Uygun fiyat avantajı ve yüksek kalitedeki bakım hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Jeneratör Bakımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Jeneratör bakımı ile ilgili merak edilen hususlar ve bunlara dair detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Dizel Jeneratör Bakımı Nasıl Yapılır?
Dizel jeneratör bakımı; günlük, aylık ve yıllık olarak yapılır. Günlük ve aylık bakımlarda genel kontroller yapılırken, yıllık bakımlarda ise motor yağı, yakıt filtresi, yağ filtresi ve hava filtresi değiştirilir. Ayrıca yakıt tankı temizliği de yapılır.
2 – Jeneratör Bakımı Kaç Saatte Bir Yapılır?
Jeneratörlerin ilk bakımı 50 saatin veya 6 ayın sonunda yapılırken, yıllık bakımları ise 150 saatte bir yapılır. Bazı markalarda bu süre 250 saattir.
3 – Dizel Jeneratör Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?
Dizel jeneratörlerde eski yağ tamamen boşaltılır ve sonrasında yağ filtresi de çıkarılır. Bunların ardından yeni yağ filtresi ve ardından da yeni motor yağı eklenerek değişim işlemi tamamlanır.