Jeneratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Jeneratör nedir? Günümüzde kullanılan birçok cihaz elektrik enerjisi ile çalışır. Buradaki elektrik ihtiyacı şehirlerin elektrik şebekelerinden karşılanır. Ancak şehir şebekelerinde kesintilerin meydana gelmesi durumunda, elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için jeneratörler devreye girer. Peki, jeneratör nedir?

Jeneratör Nedir?

Jeneratör, farklı yakıtlar kullanarak elde ettiği hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren alettir. Basit bir çalışma prensibine sahip olan bu aletler, yakıtın olması durumunda istenilen süre kadar elektrik üretir ve oluşan elektrik ihtiyacını etkili olarak karşılar.

Jeneratörlerin kendi içerisinde farklı türleri bulunmaktadır. Kullanılan yakıta veya çalışma prensibindeki farklılıklara göre jeneratörler sınıflara ayrılır. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

Benzinli Jeneratör Nedir?

Benzin ile çalışan jeneratörlere verilen isimdir. İçerisinde benzinli bir motor, alternatör, kontrol paneli, voltaj regülatörü yer almaktadır. Ayrıca voltajın farklı olmasından kaynaklı olarak fırçasız ve fırçalı seçenekleri bulunmaktadır.

Dizel Jeneratör Nedir?

Dizel ile çalışan jeneratörlerdir. Bu aletlerde yakıttan elde edilen enerji ilk olarak ısıya, ısı enerjisi ile mekanik enerjiye çevrilir. Son olarak da her jeneratörün çalışma prensibinin temelinde olan hareket enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesi gerçekleştirilir.

Biyo-Dizel Jeneratör Nedir?

Biyo dizel yakıt ile çalışan jeneratörler olup, daha düşük karbon ayak izi oluşturulması için tercih edilir. Bu aletlerdeki temel fark, kullanılan yakıtın biyo dizel olmasıdır.

Jeneratörlerin farklı türleri de bulunmaktadır. Ancak genel itibariyle tamamının özellikleri ve çalışma prensipleri benzerdir. Kullanılan yakıtların farklı olması, en önemli farklılıklarıdır.

Jeneratör çeşitleriyle ilgili starter jeneratör nedir sorusu da sık sık sorulur. Starter jeneratör, hem jeneratör hem de marş motoru olarak kullanılabilen küçük bir cihazdır. İçten yanmalı motorlarda, motorların çalıştırılması için kullanılır. Jeneratör işlevi görerek elektrik üretilmesini sağlamasından dolayı bu ismi almıştır.

Jeneratör Nasıl Çalışır?

Jeneratörlerin temel iki parçası bulunmaktadır. Bunlardan ilki motor, diğeri ise alternatördür. Motor, farklı yakıtları kullanarak elektrik üretilmesi için gerekli olan hareketi oluşturmaktadır. Alternatör ise motorun meydana getirdiği hareket enerjisini kullanarak elektrik enerjisi elde etmektedir.

Jeneratörlerin çalışma prensipleri, Faraday Kanunu ile açıklanmaktadır. Buna göre elektrik enerjisi üretilebilmesi için sabit manyetik bir alan oluşturulması ve bu alanın içerisinde ise dönen bir bobinin olması gerekir. Elektrik üretimine dair daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki tablo incelenebilir:

AşamalarAçıklama
Manyetik Alan OluşturmaJeneratörün temel bileşenleri arasında manyetik alan oluşturacak bir mıknatıs veya elektromıknatıs bulunur. Bu parçalar sayesinde manyetik alan, bir güç kaynağı ile oluşturulur.
Dönen MıknatısElektromıknatıs döndürülerek manyetik alan değiştirilir. Buradaki dönme, motor ile gerçekleştirilir.
Elektrik Akımının İndüklenmesiManyetik alan içerisinde bulunan bobin döner. Manyetik alan içindeki bobinin dönmesi, bobin içinde elektrik akımının üretilmesine sağlar. Buradaki süreç, elektromanyetik indüksiyon olarak isimlendirilir.
Alternatif Akım ÜretmeBobinin dönmesi sırasında manyetik alanın yönü değişir ve böylece elektrik akımı üretilmiş olur.
Akım Türünü DeğiştirmeOluşan bu akım, doğru akım olup, jeneratörün özelliklerine bağlı olarak direkt istenen yere verilir ya da önce alternatif akıma çevrilerek istenilen noktaya aktarılır.

AC Jeneratör Çalışma Prensibi

Jeneratörler, ürettikleri doğru akımı alternatif akıma çevirerek birçok cihazda kullanılmasını sağlarlar. Bunun için AC jeneratörlerde, DC jeneratörlere göre farklı bir parça bulunur ve bu parça üzerinden akımın AC’ye dönüştürülmesi sağlanır.

Benzinli jeneratör çalışma prensibi veya dizel jeneratör çalışma prensibi, teknik olarak büyük bir benzerliğe sahiptir. Buradaki temel fark, motorun hareket enerjisi üretmesi için kullanılan yakıtların farklı olmasıdır. Bunun haricinde benzinli, dizel veya farklı yakıtların kullanıldığı jeneratörlerin çalışma prensipleri arasında belirgin farklılıklar bulunmamaktadır.

Jeneratör Nerelerde Kullanılır?

Jeneratörler, güç kesintisi yaşamaması gereken alanların en önemli kurtarıcılarıdır. Her ne kadar günümüzde elektrik kesintileri çok nadiren yaşansa da böyle bir olasılık her zaman vardır. Sürekli çalışması gereken cihazların olduğu yerler ve elektrik kesintisi yaşamak istenmeyen alanlar, jeneratörlerin başlıca kullanıldığı yerlerdir. Jeneratörün kullanıldığı yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları
  • Endüstriyel tesisler
  • Ofisler ve diğer iş yerleri
  • Konutlar
  • İnşaatlar
  • Askeri alanlar
  • Marketler
  • Telekomünikasyon sektörü
  • Özel etkinlikler (Konser vb.)

Jeneratörler, elektrik ihtiyaçlarını etkili olarak karşılayan alanlardır. Doğan Jeneratör olarak bu alandaki ihtiyaçlarınızı karşılıyor ve ihtiyaçlarınıza yönelik uygun seçenekleri, sizlere sunuyoruz. Jeneratörler ile ilgili ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Jeneratör ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Jeneratör nedir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Jeneratör Nedir, Nasıl Çalışır?

Jeneratör; hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren aletlerdir. İçerisinde yer alan motor, benzin ve dizel gibi yakıtları kullanarak hareket enerjisi elde edilmesini, alternatör ile hareket enerjisinin elektriğe dönüştürülmesini sağlar.

2 – Jeneratör ile Neler Çalıştırılır?

Jeneratörlerin kendi içerisinde farklı seçenekleri vardır. Jeneratörün kapasitesine bağlı olarak farklı cihazlar çalıştırılabilir. Yeterli kapasiteye sahip jeneratörlerle neredeyse bütün elektrikli cihazların çalıştırılması mümkündür.

3 – Jeneratörler Kaç Saat Gider?

Jeneratörler, benzin ve dizel gibi yakıtlarla çalışır. Yakıt tükenene kadar gerekli elektrik enerjisini sağlarlar.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merhabalar 👋
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara